Čaj od nadzemnog dela podubice
160.00 RSD (sa PDV)
Kod bolesti jetre i žuči, bubrega, kao sredstvo za izazivanje apetita. Za spoljnu upotrebu koristi se za ispiranje kod čireva i gnojnih rana, kod hemoroida.
Opis
ČAJ OD NADZEMNOG DELA PODUBICE – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Teucrium chamaedrys L. (Lamiaceae)
Opis: Listovi su rombično-jajasti do eliptični sa kratkom lisnom drškom, po obodu tupo nazubljeni. Cvetovi su ružičasti, ređe beli, po 2-6 skupljeni u pazuhu listova na vrhu stabljike, čine prividnu klasastu cvast. Raste u južnoj Evropi, Maloj Aziji, Kavkazu i svernoj Africi, na sušnim i osunčanim mestima, u hrastovim i borovim šumama na pretežno krečnjačkoj podlozi.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen nadzemni deo biljke (Chamaedryis herba).
Hemijski sastav: Herba podubice sadrži do 12% tanina, luteolinske flavonoide, etarsko ulje, diterpene, iridoidne monoterpene i tragove alkaloida betainskog tipa.
U narodnoj medicini se koristi: Kod bolesti jetre i žuči, bubrega, kao sredstvo za izazivanje apetita. Za spoljnu upotrebu koristi se za ispiranje kod čireva i gnojnih rana, kod hemoroida.
Ograničenja u upotrebi: Kod osetljivih osoba može izazvati simptome nalik hepatitisu pa se ne preporučuje za samolečenje.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašiku nadzemnog dela podubice preliti šoljom (200 ml) ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta pa procediti. Piti dva puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja pre jela.
Podubica (Chamaedryis herba) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 3, 13, 15
Pakovanje: 80g
Meri Niko –
Cula sam da ovaj caj u kombinaciji sa kantarionom leci eserihiju koli. Kad probam javicu