Čaj od ploda šipurka
265.00 RSD (sa PDV)
Plod šipka sadrži značajnu količinu vitamina C koji povoljno deluje na brojne fiziološke procese.
Opis
ČAJ OD PLODA ŠIPURKA – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Rosa canina L. (Rosaceae)
Opis: Divlja ruža, koja se u narodu ponekad naziva i pasja ruža, je trnjem obrastao grm, iz porodice Rosaceae, koji može biti visok i do 3 metra. Lisne drške su takođe bodljikave, listovi su jajastog oblika, po obodu nazubljeni i neparno perasto složeni. Cvetovi su mirisni, petočlani, beli ili bledo ružičaste boje, a plod jajstog oblika, poznat pod nazivom šipak, je crveno-narandžaste boje, slatkasto-kiselkastog ukusa, u centru sadrži nekoliko dlakavih oraščića.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen plod divlje ruže (Cynosbati fructus).
Hemijski sastav: Osušen plod divlje ruže je bogat vitaminom C i voćnim kiselinama (jabučnom, limunskom, ćilibarnom, fosfornom), šećerima, ligninom, pektinom, taninima, flavonoidima, karotenoidima, silicijumovom kiselinom, solima gvožđa i aluminijuma.
Upotreba: Sadržaj pektina i voćnih kiselina u plodu šipka je odgovoran za diuretički i laksativni efekat. Plod šipka sadrži značajnu količinu vitamina C koji povoljno deluje na brojne fiziološke procese. Plodovi šipka se koriste u narodnoj medicini kod urinarnih bolesti, kod kamena u bubregu, reumatskih stanja i gihta, kod prehlade, skorbuta, krvarenja, nedostatka vitamina C i febrilnih stanja.
Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku ploda šipurka preliti sa 300 ml hladne vode. Zagrejati i pustiti da ključa pet minuta. Zatim sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti, zasladiti prema potrebi i piti.
Pakovanje: 80g
Anonimni –
Poštovani,
Da li čaj mogu da piju deca ili postoji neko ograničenje?
Hvala.
Institut „Dr Josif Pančić“ –
Čaj od šipurka možete davati od prve godine.
Ana –
Poštovani,
Da li se ovaj caj moze konzumirati tokom trudnoce?
Hvala!
Institut „Dr Josif Pančić“ –
Čaj od ploda šipurka možete da koristite u trudnoći.
Gordana (potvrđen vlasnik) –
Poštovani,
da li čaj od ploda šipurka sadrži u sebi bioflavonoide,?
Ako da, u kojoj količini, tj da li ima smisla da se meša sa askorbinskom kiselinom da bi se dobio „kompletan“ vitamin C ?
Institut Dr Josif Pancic –
Plod šipurka sadrži vitamin C (askorbinsku kiselinu) čiji sadržaj može da varira od 0.2 do 1.2%. Plod šipurka sadrži i flavonoide, o čijoj koncentraciji nismo uspeli da pronađemo precizne i pouzdane podatke.
Nada –
Predivan čaj
Ole (potvrđen vlasnik) –
Skoro kao domaći!