Čaj od nadzemnog dela ždraljike
238.00 RSD (sa PDV)
Aktivni sastojci ždraljike deluju na bolju prokrvljenost perifernih krvnih sudova. U narodnoj medicini se koristi spolja, za obloge kod otoka, tromboflebitisa, hematoma i čireva.
Opis
ČAJ OD NADZEMNOG DELA ŽDRALJIKE (KOKOTAC) – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Melilotus officinalis (L.) Pallas (Fabaceae)
Opis: Stabljika je uspravna, uglasta u gornjem delu dlakava. Listovi su tročlani, sa lisnom drškom dugom koliko i sami listići. Listići su izduženo jajasti, donji i gornji se pomalo razlikuju a srednji je na dužoj dršci. Po obodu su retko nazubljeni. Cvetovi su u grozdastim cvastima, žutih krunica. Plod je mahuna sa jajastim žutozelenim semenom. Cvetovi mirišu na med. Raste u umerenom pojasu Evrope i zapadne i centralne Azije, pored puteva, na njivama, zapuštenim mestima, na krečnjaku.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen nadzemni deo biljke (Meliloti herba).
Hemijski sastav: Ždraljika sadrži kumarine, flavonoide, tanine, sluzi.
Upotreba: Aktivni sastojci ždraljike deluju na bolju prokrvljenost perifernih krvnih sudova.
U narodnoj medicini se koristi: Spolja za obloge kod otoka, tromboflebitisa, hematoma i čireva.
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Kumarini prisutni u sušenom nedzemnom delu biljke pod dejstvom određenih gljivica prelaze u dikumarole koji su antagonisti vitamina K i imaju hemoragično dejstvo.
Način pripreme i upotrebe čaja: Unutrašnja upotreba: Jednu do dve kafene kašike nadzemnog dela ždraljike preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5-10 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja. Spoljašnja upotreba: Dve do tri supene kašike nadzemnog dela ždraljike prokuvati sa malo vode. Dobijenu kašastu masu uviti u platno i koristiti kao oblogu.
Ždraljika (Meliloti herba) ulazi u sastav čajne mešavine broj: 84
Pakovanje: 80g
Recenzije
Još nema komentara.