Čaj od lista peršuna
149.00 RSD (sa PDV)
Koristi se kao jako sredstvo za bolje izmokravanje i varenje. Takođe u narodu kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja.
Opis
ČAJ OD LISTA PERŠUNA – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Opis: Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix).
Hemijski sastav: Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.
Upotreba: Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi: U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.
Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje i bubrežni parenhim.
Način pripreme i upotrebe čaja: Kafenu kašiku lista peršuna preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 – 15 minuta. Procediti i piti dve šolje čaja dnevno.
Peršun (Petroselini folium/Petroselini fructus) ulazi u sastav čajnih mešavina br: 12, 14, 18, 19, 83, 84
Pakovanje: 50g
Katarina –
Da li je neko koristio ovaj čaj?