Čaj od korena jagorčevine
605.00 RSD (sa PDV)
Koristi se za razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja. U narodnoj medicini se koristi kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca.
Opis
ČAJ OD KORENA JAGORČEVINE – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Primula veris L. (Primulaceae)
Opis: Biljka je pokrivena žlezdastim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su jajasti, na naličju dlakavi, a cvetovi su na štitu na vrhu stabljike. Čašica je naduvena sa jajastim zubcima, cvetovi su tamnožuti sa skupljenim režnjevima krunice i pet crvenožutih pega u ždrelu. Raste u srednjoj i južnoj Evropi i na Kavkazu, na sunčanim livadama i ispod svetlih žbunova u brdskim i planinskim krajevima.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen koren (Primulae radix) i cvet (Primulae flos).
Hemijski sastav: Koren jagorčevine sadrži 5-10% triterpenskih saponina, fenolne glikozide i hinone. Cvet sadrži do 2% saponozida, flavonoide, i enzime. Sveže mlado lišće jagorčevine je bogato vitaminom C.
Upotreba: Za razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja.
U narodnoj medicini se koristi: Cvet kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca.
Ograničenja u upotrebi: Kod osetljivih osoba može da izazove alergijske reakcije ili tegobe u organima za varenje.
Način pripreme i upotrebe čaja: Pola kafene kašike korena jagorčevine preliti šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta. Procediti i piti četiri puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.
Jagorčevina (Primulae radix) ulazi u sastav čajne mešavine broj: 32
Pakovanje: 80g
Recenzije
Još nema komentara.