Poštovani,
Kako temperatura vode utiče na lekovitost zelenog čaja? Na kutiji vašeg čaja piše da se sprema sa ključalom vodom. Međutim, na internetu sam čitao da se zeleni čaj sprema sa prohlađenom vodom (60 ili 80 stepeni).
Imam još jednom pitanje. Da li je sirovo lišće smokve jestivo? Ako jeste, kada ga je najbolje brati?Unapred hvala.
Srdačan pozdrav,
Poštovani Slavko,
Zavisno od namene zeleni čaj se može pripremati ključalom vodom ili prohlađenom vodom: ukoliko se koristi kao čaj za uživanje, za osveženje ili zbog anti-oksidacionih svojstava, preporučuje se prelivanje vrelom vodom (80-90°C) i čaj treba ocediti posle 3-5 minuta (prema ukusu) kako bi se izbegla ekstrakcija veće količine tanina, dok, ukoliko se čaj koristi kao sredstvo za zaustavljanje dijareje, ekstrakcija se vrši ključalom vodom i može trajati 15-30 minuta, radi maksimalne ekstrakcije tanina.
Smokvin list se može koristiti sirov, ubran kada je biljka već donela plodove.
Srdačan pozdrav,
Please login or Register to submit your answer