Čaj od nadzemnog dela timijana
330.00 RSD (sa PDV)
Olakšava iskašljavanje, smiruje grčeve bronhija, ima antimikrobno dejstvo. Koristi se i kao antibakterijsko i dezodorišuće sredstvo za grgljanje kod upale usta i grla.
Opis
ČAJ OD NADZEMNOG DELA TIMIJANA – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Thymus vulgaris L. (Lamiaceae)
Opis: Polužbun visok 20-30cm. Mlade grančice su četvorouglaste, kratke i gusto obrasle beličastim dlačicama. Listovi su sitni, duguljasti do skoro igličasti, po obodu celi, nadole jako povijeni, sa lica goli, sa naličja obrasli finim, mekim dlačicama i posuti mrkim kvržicama (žlezdama). Cvast ima oko 5 ružičastih, sitnih cvetića na kratkim drškama. Mirisa je jakog i prijatnog na timol.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen nadzemni deo biljke u cvetu (Thymi herba) list (Thymi folium) i ređe etarsko ulje (Thymi atheroleum).
Hemijski sastav: List sadrži 3% etarskog ulja čiji su glavni sastojci monoterpenski fenoli timol i karvakrol; metiletar timola, cineol, linalol, flavonoidni heterozidi, fenilkarbonske kiseline, tanini.
Upotreba: Aktivni sastojci timijana olakšavaju iskašljavanje i smiruju grčeve glatke muskulature bronhija, a etarsko ulje pokazuje i antimikrobno dejstvo. Čest je sastojak čajeva i sirupa koji se koriste za iskašljavanje. Koristi se i za spoljnu upotrebu kao antibakterijsko i dezodorišuće sredstvo za grgljanje kod upale usta i grla.
Takođe se koristi: Kao ukrasna i medonosna biljka, za dobijanje biljne sirovine, za izradu sredstava za utrljavanje, za kupke i kao začin.
Način pripreme i upotrebe čaja: Kafenu kašiku herbe timijana preliti šoljom (200ml) klučale vode, sud poklopiti, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Pakovanje: 100g
Recenzije
Još nema komentara.