Čaj od nadzemnog dela kičice
194.00 RSD (sa PDV)
Omogućava bolje i kompletnije varenje hrane. Poboljšava apetit i jača organizam. Ispoljava protivupalno delovanje i olakšava sniženje povišene telesne temperature.
Opis
ČAJ OD NADZEMNOG DELA KIČICE – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Centaurium umbellatum Gilib. (Gentianaceae)
Opis: Jednogodišnja, retko dvogodišnja zeljasta biljka, u gornjem delu razgranata, sa eliptičnim prizemnim lišćem u rozeti i sitnim crvenkastim cvetovima sakupljenim u zbijene štitaste cvasti na vrhu stabla i grančica. Cveta celog leta. Raste svuda, najviše po vlažnim brdskim i planinskim livadama i po svetlim šumama.
Kao lekoviti deo biljke koriste se: Osušeni vršni delovi biljke u cvetu (Centaurii herba)
Hemijski sastav: Herba kičice sadrži gorke iridolne glikozide, fenolkarbonske kiseline, ksantonske derivate, flavonoide.
Upotreba: Deluje kao gorko sredstvo (Amarum purum). Gorki sastojci refleksno izazivaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u sistemu organa za varenje, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane. Ovi sastojci dovode i do poboljšanja apetita, a biljke koje ih sadrže koriste se i kao sredstva za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt herbe kičice dokazano je da ispoljava protivupalno delovanje kao i da olakšava sniženje povišene telesne temperature.
U narodnoj medicini se koristi: Kao sastojak gorkih čajeva koji deluju kao sredstva za poboljašanje apetita, kod poremećaja varenja i za ublažavanje tegoba u sistemu organa za varenje.
Način pripreme i upotrebe čaja: Dve kafene kašike kičice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja pola sata pre jela.
Kičica (Centaurii herba) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 3, 31
Pakovanje: 80g
Recenzije
Još nema komentara.