Čaj od korena lincure
333.00 RSD (sa PDV)
Aktivni sastojci lincure svojom gorčinom podstiču apetit i olakšavaju lučenje žuči.
Opis
ČAJ OD KORENA LINCURE – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Gentiana lutea L. (Gentianaceae)
Opis: Rizom je kratak, debeo sa 2-10 dugih, debelih korenova. Stablo je nerazgranato, listovi su naspramni, prizemni na drškama, široko-eliptični, plavičastozeleni, naborani i meki. U gornjem delu stabla, listovi su sedeći, jajasti, zašiljeni, pri osnovi srasli u rukavac. Cvetovi su veliki i žuti, u mnogocvetnim zbijenim cvastima, bočno postavljenim u odnosu na stabljiku. Raste na planinama srednje i južne Evrope, na planinskim livadama i pašnjacima, proplancima i retkim šumama na nadmorskim visinama iznad 2500m.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen koren (Gentianae radix).
Hemijski sastav: Koren lincure sadrži sekoiridoidne glikozide, ksantone, alkaloide, ugljene hidrate, pektin, tanine.
Upotreba: Aktivni sastojci lincure svojom gorčinom podstiču apetit i olakšavaju lučenje žuči.
Ograničenja u upotrebi: Utiče na menstrualni ciklus, a treba je izbegavati tokom trudnoće i dojenja. Ne treba je koristiti kod povišenog krvnog pritiska i kod čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Način pripreme i upotrebe čaja: Pola kafene kašike korena lincure preliti šoljom (200 ml) ključale vode, poklopiti, ostaviti da stoji 10 minuta pa procediti, ili, pola kafene kašike korena lincure preliti šoljom (200 ml) hladne vode, poklopiti i ostaviti da se macerira 8-10 sati pa procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
Pakovanje: 50g
Draza –
Negde sam pročitao da treba stajati tri nedelje u rakiji