Kada govorimo o zdravlju, vrlo često koristimo reči ravnoteža i balans. Ljudski organizam je jedan…
ARONIJA – OSKORUŠA (Aronia prunifolia)
Razgranati žbun visine oko jednog metra, sa naizmeničnim, prostim i po obodu testerastim listovima, belim cvetovima i plodom koju čini sočna bobica ljubičaste boje, aronija (oskoruša) je biljka izuzetno otporna na niske temperature, na sušu, na insekte i biljne bolesti. Poreklom iz Severne Amerike, danas je rasprostranjena na prostorima severne Evrope, a zbog sve veće upotrebe ploda, gaji se i plantažno.
Plod aronije, koji se i koristi kao lekoviti deo biljke, sadrži šećere, proteine, organske kiseline (jabučnu, vinsku, limunsku), ksantone, beta-karoten, mineralne materije (soli kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i cinka), vitamine B1, B2, B6 i C.
Počeci upotrebe aronije vezani su za severnoameričke Indijance. Sveži plodovi koji se zadržavaju na granama do u kasnu jesen, korišćeni su za ishranu, a sušeni kao lekovito sredstvo kod želudačnih i crevnih tegoba. Sušena kora i list aronije korišćeni su za pripremu čaja za zaceljivanje rana. Danas se aronija koristi za dobijanje soka koji ima izuzetna nutritivna svojstva i čija se upotreba, zvog antivirusnog, antikancerogenog i antioksidativnog dejstva, preporučuje kao preventiva mnogim bolestima.
Ekstrakti aronije, bogati antioksidansima, koriste se i za izradu brojnih kozmetičkih preparata za negu i prevenciju starenja kože.
U našem proizvodnom programu je Čaj od ploda aronije (oskoruše) a njeni ekstrakti ulaze u sastav Anti-age dnevnog i noćnog krema za negu kože
This Post Has 0 Comments